Tekstil eserler daha önceki blog postlarımızda sıklıkla bahsettiğimiz bir konu oldu. Anni Albers, Bauhaus Tasarım Okulu, renklerinin ve dünyasının hayranı olduğum Maximo Laura ve daha nicesinin olduğundan adım gibi emin olduğum ama henüz keşfetmediğim diğer güzel sanatçılar...

Tekstil eserlerle doğrudan sanat eseri olarak karşılaşmamız Türkiye'de pek mümkün olmuyor. Bununla ilgili ne kalıcı ne de geçici sergiler var. Ya da her gün girip çıktığımız özel ya da kamu kurumlarında da bu tarz çalışmalara rastlamak pek mümkün değil. Göz aşinalığı olmayınca insanın bununla ilgili herhangi bir arayışı ya da farkındalığı da olmuyor doğal olarak.

() Burada tabii İstanbul Modern'de şu an gösterimde olan Japon sanatçı Chiharu Shiota, “Dünyalar Arasında” adlı kişisel sergisinde bahsetmeden geçmeyelim. Konumuzu tamamıyla olmasa da kenarından köşesinden yakalayan bir noktada. ()

Ben sürekli bir araştırma öğrenme yolculuğunda olduğum için algım tamamen değişti ve direkt gözüme çarpan bir konu oluyor genellikle. Bir zamanlar hatırlarsanız İngiltere'deki Ditchling Museum of Art+Craft müzesinden bahsetmiştik sizlere, hemen link paylaşalım burada. Burası hâlâ aktif durumda ve sergiler devam ediyor. O yazımızı şöyle bitirmişiz:

"Ditchling'teki bu müze, değişim süreci ve tamamen el sanatları, zanaat odaklı olması geleneksel müze anlayışından ve gördüklerimizden uzakta bir yerde. Bize de "neden burada olmasın?" sorusunu zaman zaman sorduruyor. Bu yazıyı okuyan, kültür sanat alanında çalışan birilerine rastlarız belki! ❤️ Neden burada olmasın, değil mi?"

Sizi şimdi tekrar bu soruyu sormanıza neden olacak bir yerlere götürüyorum: George Washington Üniversitesi Müzesi'ndeki Tekstil Müzesi'ne!

Tekstil Müzesi yerelde, ulusalda ve uluslararasında dünyadaki tekstil alanının estetik değer ve kültürel öneminin toplum nezdinde bilgilendirici olması ve takdir edilmesi için kurulmuş bir yapı. Müze şu ana kadar ikat boyama, yorgan, yama, lüks kumaşlar ve hatta Anadolu'nun kilimleri gibi başlıklarda müthiş sergilere ev sahipliği yapmış. Hatta İzmir doğumlu sevgili Sumru Belger Krody müzede kıdemli küratör ve müzenin çıkardığı dergide baş editör, görünce nasıl gururlandık! ❤️

Müzenin İslam dünyasından, Asya'dan, Afrika'da, yerli halktan gibi farklı bölge ve kültürlerden bir aray getirdiği sekiz adet koleksiyonu ve mevcutta gösterimde olan beş sergisi var. Araştırmalarınızı yapabileceğiniz dijital bir kütüphanesi. Bu konuları konuştukça, yazdıkça, gördükçe, okudukça insan kendisinin hemen ulaşabileceği bir yerlerin ihtiyacına giriyor. 🌿

Tabii Dokuma Teknolojileri, Doğal Boyama ve Tasarım Merkezi Projesi Ortak Mekik'in şu ana kadarki emeklerini unutmamak lazım ya da denk geldiyseniz Türkiye Dokuma Atlası sergisini. Baksı Müzesi'nin şu an inşası ile ilgilendiği Baksı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi'ni, burada da çok güzel işler gerçekleşecek. Kendilerine destek olmak isterseniz bu linke göz atınız lütfen. Ve tabii Türkiye'nin ilk ve tek tekstil müzesi olan Bursa konumlu Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nin adı da mutlaka geçsin burada çünkü kendisi ilk ve tek resmen. Dokumacılıkla bilinen Anadolu topraklarında en azından da olsa bir tane var.

Böyle işler çoğalsın, artsın, biz de gururla daha çok bahsedelim, ziyaret edelim, özümüze daha yakın olalım.🌹 


Yorum Yaz

TRY
  • US Dollar (USD)
  • Euro (EUR)
  • British Pound (GBP)