Romeika, Türkiye'nin kuzeydoğusunda konuşulan ve Yunanca'nın yok olma tehlikesi altındaki yaşayan son varyantıdır.
Pontus adıyla da bilinen Romeika hakkında çok az bir veriye sahip olunsa da günümüzde bu dili konuşan 4000-8000 insan olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde Of(Çaykara), Sürmene ve Vetonya'da konuşulan bu Romeika gün geçtikçe daha az kişi tarafından konuşulduğu için Cambridge Üniversitesi'nde görevli dilbilimci Dr. Ionna Sitaridau liderliğinde oluşturulan bir araştırma grubuyla dilin özellikleri inceleniyor.
Doktor Sitaridau'nun yalnızca bu araştırma için İngiltere'den kalkıp Doğu Karadeniz'e gelip araştırmalarını bizzat dilin konuşulduğu topraklarda yerel halkla beraber iletişimde kalarak yapması da dile, bu dilin nasıl evrildiğine ve önemine ne kadar ilgili olduğunu gösteriyor.
Dilbilimcilerin Romeika'nın Antik Yunanca diline yakınlığından dolayı dönemle ve dille ilgili yeni bulguları ortaya çıkaracağından dolayı söz konusu dil "altın maden" olarak anılıyor. Konuyla ilgili 2019 yılında Romeyka ve Doğu Karadeniz Dilleri Çalıştayı Queens' College'de üçüncü kez düzenlendi.
Araştırma grubu Romeyka'nın hem konuşulduğu dönemde hem de günümüzde nasıl bir etkisi olduğunu gösteren daha geniş bir çapta araştırmalarda da bulunuyor. Bu projenin anlatıldığı bir websitesi de yapılmış, buradan bakabilirsiniz.
Yerel bir dil hakkında böyle bir çabaya girilmiş olup bilinirliği sağlamak, yaygınlaştırmak iletişim vazgeçilmez parçası olan dilin ne kadar ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor. Hatta dil ile ilgili yazılmış Romeika kitabı ve çekilmiş Romeika belgeseli de yer alıyor.
Eğer şarkı dinlemeyi de seviyorsanız bu çalma listesine de mutlaka göz atın!
Karadeniz Bölgesi bizi yine büyülemeye, geçmişiyle, sahip olduklarıyla, halkıyla, toprağıyla bizi büyülemeye devam ediyor. Siz bu dili biliyor musunuz ya da daha önce duymuş muydunuz?