Bu olay gerçek bir hikâyeye dayanmaktadır...

Geçtiğimiz haftalarda evimize Düzce'den misafirlerimiz geldi. Gelirken de misafirperverlik usulü bize daha önce hiç duymadığım, görmediğim, koklamadığım adından sanından haberdar bile olmadığım bir kolonya getirdiler: Düzce tütün kolonyası. 

Kolonya koku bilgisi limon ile kısıtlı biri olarak tütünden yapılma bir kokuya ve marka bilgisi Eyüp Sabri Tuncer ve Selin ile kısıtlı olan biri olarak da Servet Kolonyaları adına çok şaşırdığımı hatırlıyorum, hâlâ daha şaşkınım.

Kolonya, üzerinde Servet Kolonyaları ve adres bilgileri yazan açık pembe bir karton poşetin içinde kırmızı bir paket ambalajının içine sarılıydı. Daha başlangıçtan ne büyük bir özen!

Kırmızı paketi "dikkatlice" açıp içindeki orijinal kutuyu görünce dibimin düşmesi de ayrı bir konu... Bakın!

   

Bu kutu hakkında ne söylesek az, az, az. Yazı tipine mi aşık olsak, renklerin canlılığına mı, tütün yaprağı sembolüne mi, kapağı açmadan önce kaldırılması gereken yapışkana mı!?!?

Kutumuzu zarar vermeden açtık. İçi soluk turuncu üstüne beyaz el yazısıyla Servet yazısıyla kaplı. Üstten baktığınızda da göze ilk çarpan kapağın üstündeki yine el yazısı S ve B harfleri: Servet Bucurgat.

Ve daha kolonyayı dökmeden uçuşan bir sürü, bir sürü soru. Servet Bucurgat kim? Tütün kolonyası nedir? Bu güzel tasarımı kim yaptı? Sen bu zamana kadar neredeydin Servet Amca? ❤️

  

Kolonya şişesini kutudan çıkarıp böyle uzun uzun aşk yaşıyoruz. Şişenin altında "SERVET" baskısı, göze hitap eden bir cam şişe tasarımı, altın rengi kapak. Uzun zamandır böylesine kaliteli ve özene bezene yapılmış bir işi ilk defa görmemin verdiği şaşkınlık. Sonunda en heyecanlı yerine geldik, kokuya. Kapağı çevirip açtım, ucunu iğneyle deldim ve daha dökmeden ortalığa yayılan o koku. Tütün kolonyası böyle mi oluyormuş ya!?

Nasıl bir şey olduğundan habersiz bir şekilde geçen o dakikalar.. Evet abarttığımı düşünebilirsiniz tabii ama gerçek şu ki Servet Amca bir numara ve bu kolonya efsane!

Bu kolonyayı bu kadar uzun uzun betimlesem olmazdı ne yalan söyleyeyim. Şimdi gelelim Servet Amca'ya. Servet Amca 1935 yılında Erzurum'da doğdu. Ailesi bundan dört sene sonra gerçekleşen Erzincan depreminden etkilenip Bolu'ya ve daha sonrasında Düzce'ye taşınıyor. Düzce ile tuhafiyeciliğe başlayan Servet Amca bir yandan evinin alt katında o zamanlar Düzce'nin meşhur bitkisi tütünden kolonya çalışmaları yapmaya başlamış.

İki sene boyunca geçen yoğun çalışmalar sonuç vermiş ve Servet Amca 1966 yılında kolonyayı imal etmiş, Sanayi Bakanlığı'na müracaat ederek icat ettiği parfümün ve kolonyanın patentini almış.

Bu güzel koku halk tarafından oldukça sevilmiş ve bir simgesi hâline gelmiş ki dükkan hâlâ işler durumda ve birkaç farklı koku daha var: kır çimenleri, ceviz yaprağı ve lavanta. Kolonya dışında tıraş sonrası kolonyası ve parfümleri de var. 

Kısa bir araştırmayla bu bilgilere ulaşmak oldukça kolay oldu ama oraya gitmek de şart oldu! Çünkü Internet Explorer 5 sürümüyle kalmış bir web sitesi, hiçbir sosyal medya adresi ve satış noktası olmayan bir markaya denk gelmiştim. Tüm bu ulaşılamazlık ve anonim durumu olaya daha da heyecan kattığı için çok meraklanmıştım. Google fotoğraflardan da dükkanın orijinalliğini hâlâ koruduğunu görünce buraya gitmesem olmazdı.

Düzce Servet Kolonyaları dükkanına ziyaret

Bu dükkanı gözlerimle görme, içinde bulunma şansım oldu, ne mutlu! Seneler önce başlayan bu işi butik şekilde devam ettirip kaliteden ödün vermeyen vizyonu olan insanlarla da tanıştığıma çok memnun oldum. Benzer değerleri güttüğümüz Servet Kolonyaları'na hemen ısındım.

Dükkana çerçeveletip asılmış birkaç haber kupürü:

Servet Bucurgat defnedildi haber yazısı Düzce bugün kolonya kokmuyor başlıklı haber Düzce 'Servet'ini kaybetti

Servet Amca 2015 yılında 80 yaşında hayatını kaybetti, nice emeklerle yaptığı tütün kolonyası hâlâ üretiliyor, severek kullanılıyor.

Biz de dükkanımızda bundan sonra gelen misafirlerimizi, müşterilerimizi bu güzel kokuyla ağırlamanın mutluluğunu yaşayacağız bundan sonra. Eee misafirperverlik önemli.

Sevgiler,

Laptop başında geçirilen 546545 saatten sonra karşıma çıkan bonus güzellik:

Yorumlar

  • Kolonyayı dükkanda bırakmak ve eve götürmek arasındayım. İyisi mi en kısa sürede ben de bir Düzce gezisi yapayım! :)

    Gün, ay, yıl

  • Merhaba
    Bugünkü tanıtım bilgisi için çok teşekkürler. Ülkemizin çok kıymetli esnaf ve zanaatkarlarını anlatma, misyonunu taşıyorsunuz.Bu nedenlerden dolayı da sizi tebrik ediyorum.Üreten Kadın ve markanın ile de gurur duyuyorum.Sevgiler🙏🏻🙏🏻😊🤍✨️

    Gün, ay, yıl


Yorum Yaz