Kültüre, zanaate ve sanatı bir arada işlediğimiz bir yazıyla yine karşındayız. Markanın kimliğini oluşturan bu değerleri sadece ürünlerimizle değil, aynı zamanda blog yazılarımız, maillerimiz ve sosyal medya paylaşımlarımızla da seninle paylaşıyoruz.
Sık sık dile getirsek de tekrar söyleyelim burası her ne kadar tasarım bir çanta markası olsa da markayı oluşturan değerlerde yer verdiğimiz kültür, zanaat, emek ve sanat grubuna duyduğumuz tutku ve ilgiden dolayı bu konuları araştırıyor ve seninle paylaşıyoruz.
Bugün de yine öyle yapacağız. Geçtiğimiz günlerde Çamlıhemşin'de Çinçiva Okulu'nda sergisi olan Işık Güner'i ve işlerini araştıracağız.
Işık Güner Kimdir?
1983 Ankara doğumlu Güner, ailesinin Çamlıhemşinli olması sayesinde çocukluğunu bölgede geçirme ve babası bitki bilimci Prof. Dr. Adil Güner ile sahaya çıkma şansını elde etmiştir. Yıllar geçtikçe üniversite eğitimini Çevre Mühendisliği bölümüne karar veren Işık Güner, çıktığı yurt dışı seyahatinde bir sene boyunca bitki çizimleri yaptıktan sonra kariyerini tamamen bu yöne çevirerek hayatına botanik ressamı olarak devam etmiştir.
Hayat hikâyesinin bundan sonrasına geçmeden önce bitki ressamı ve bilimsel bitki ressamına değinelim. Bitki ressamı deyince aklımıza gündelik hayatımızda evde, ofiste, kurumlarda gördüğümüz bitkiler gelebilir fakat Işık Güner'in çizimlerini yaptıkları bilimsel bitkiler, yani aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi. Bu yönleriyle Latin dilinde olduklarını, bilimsel makalelere konu olduklarını, adlarına kitaplar yazıldıklarını söyleyebiliriz.
Işık Güner'in paletinden çıkan bu çizimler 2015-16 yıllarında yer aldığı proje için gittiği Nepal'in florasından bitkilerdir. Bu ve diğer projeler için web sitesini ziyaret edebilirsin.
Bu ayrımı da belirttiğimize göre devam edelim. Bilimsel bitki ressamı Işık Güner üç yıllık bir zaman diliminde sürdürdüğü gezgin hayatıyla yer aldığı projelerin konumuna göre göçebe bir hayat yaşamıştır. Günden güne büyüyen, çevresel faktörlerden etkilenen bitkileri resmetmek için tomurcuklanma, çiçeklenme, yaprakların açması ya da solması gibi farklı evrelerden geçen bitki her daim dönüşür. Bu anları yakalamak için de planlı ve programlı bir şekilde ilerlemek zorunda olan Işık Güner'in hayatı biraz daha resimlerinin öznesi olan bitkilerle şekilleniyor. Bitkinin yetiştiği ortamı da göz önünde bulundurarak duruşu, ölçeği ve ona özgü tavırları da göz önünde bulunduruyor. Zahmetli ve uzun bir süreç olduğunu söyleyebiliriz yani.
Sanatçının bu çizimleri yapmasının birden fazla nedeni var: var olan türlerle ilgili ya da yeni türler keşfedilince yazılan bilimsel makaleler, belirli bir bitki grubu hakkında çıkacak kitap ya da spesifik bir türe ilgi duyanların evlerine asması için.
Görsel Ayşe Gülay Hakyemez yazısından
Çamlıhemşin'e taşınmasıyla birlikte çevresindeki bitkilere daha yakın olan sanatçı bitkilerin habitatına çok yakın ve artık kendi habitatı da orada. Zamanının çoğunu resim yaparak geçiren Işık Güner, geçtiğimiz haftalarda Çinçiva Okulu'nda Habitat adlı sergisiyle çalışmalarını sergilerken bir yandan da Türkiye'de çok bilinmeyen ve konuşulmayan bu alana da bir farkındalık kazandırdı, bitki ressamlığının varlığını temsil etti.
Haremlique İstanbul ve Işık Güner
Sergiye sponsor olan ev tekstili markası Haremlique İstanbul markası, Akdeniz Koruma Derneği ile başlattığı Lasting Conversation projesi kapsamında ele alınan Likya salebi Işık Güner tarafından resmedilip sergide yer aldı.
Sonraki sergiler için Işık Güner'in benyesil adındaki hesabını takip etmeni öneririz. Tabii kendi hayat hikâyesini ayrıca kendisinden dinlemek istersen Nasıl Olunur?, Local Makers, Botanitopya, İyi Gelen Hikâyeler, OMM Podcast: Yakın Gelecek ve İş Yatırım kanallarına konuk olmuş, dinleyebilirsin.