Kalandar Şenliği Nedir?

Kalandar Şenliği, Doğu Karadeniz'in Trabzon ilinde bu sene 13 Ocak Cumartesi gününü 14 Ocak Pazar gününe bağlayan gece yapılacak kutlama etkinlikleridir. O gece Rumi takvime göre yılın ilk günü olduğu için bir nevi yeni yılın kutlaması olarak da görülebilir. 

Trabzon'da Kalandar geleneği günümüzde hâlâ devam etmekle beraber diğer şehirlerden gelen kişilerin katılımıyla da daha fazla kişiye ulaşıyor.

Kalandar Bayramı neden yapılır?

Bu gece bir araya gelmek, birlik ve beraberlik içinde yaşamayı pekiştirmek ve dayanışmaya vurgu yapmak noktasında kuvvetli bir mesaj verir köydeki her insana. 

Kültürel değerlerin yaşatılması ve nesilden nesle aktarımının yapılması için de oldukça değerli etkinliklerden bir tanesi.

Kalandar Bayramı gecesinde neler yapılır?

Kalandar gecesinde köyün gençleri ve çocukları yanlarına aldıkları bir çanta ile kapı kapı dolaşıp komşulardan çantalarını doldurmalarını isterler. Bu esnada tanınmamak için püf noktası olduğu için kapıya gelenler kostüm giymiş, yüzlerini maskeyle kapatmış veya yüzlerine makyaj yapmış şekilde olurlar.

Bu anonim kişilikle eğlenceyi yakalayanlar kapının önünde komşuyla yaptıkları diyaloglarla da eğlencenin dozunu biraz daha arttırırlar.

Siz daha önce bu şenlikte bulundunuz mu? Maske takıp dolaşarak ya da çantayı dolduran komşu olarak? O gece neler yaşandığını bir de sizin ağzınızdan duymayı çok isteriz.

Kalandar Bayramı ile tekrar dile getirelim: Bu sene bolluk, bereket, anlayış ve sevgi getirsin. Nice nice bayramlara!

Daha fazla bilgi edinmek isteyen okuyucularımız aşağıdaki videoyu izleyebilirler. Fethiye Belgesel Günleri'nde yayınlanmış Trabzon/Maçka'nın Livera köyündeki Kalandar Bayramı'na belgeseli.

*Fotoğraf Tolga Karakurum'a aittir.


Yorum Yaz