Merhaba K'ai&Vrosi okuyucuları,
  Aradan uzun bir süre geçti fakat biz hep buradaydık. Küçük bir işletme olmanın verdiği mutluluğu ve yoğunluğuyla bir atölyede, bir Giresun'da, çoğunlukla da Suadiye'deki ofisimizdeyiz. Yeni bir model üzerine çalıştığımızın haberini de vermek isteriz. Bakalım bu sefer adı ne olacak? :)
  Bugün peştemal eskiden nasıldı, nasıl bir noktaya evrildi bunu elimizden geldiğince anlatmak ve yanımızda olduğunuz için teşekkür etmek istedik.
  Bölgenin iklimine göre şekillenmiş ve hava koşullarına uyum sağlayacak şekilde dokunan, dikilen kıyafetler, Trabzon ve çevresinde el dokuması peştemal ile kendine yer buldu. Karadeniz kadını peştemali, kıyafetinin kirlenmemesi, hamileliğin belli olmaması, yaylada ve bahçede sebze meyve toplarken içine koymak için kullandı. Günbegün hayatın her noktasında, evde, tarlada, düğünde, sokakta kullanılan peştemal Karadenizliler için kültürel, geleneksel ve vazgeçilmez bir öğe hâline geldi. 
Peştemal başa bağlanırsa keşan, bele bağlanırsa dolaylık adını alır.
Peştemal bele bağlanırsa dolaylık, başa bağlanırsa keşan adını alır.
 

        

  Günümüzde el dokuması peştemalinin zanaatkarları bu işi devam ettirse de sayıları eskiye göre gittikçe azaldı. Her sektörde olduğu gibi peştemal de seri üretim ve fabrikalaşmanın kurbanı olarak unutulmaya yüz tuttu. Farklı model ve renklerde üretilmeye devam eden peştemal, bugünlerde masa örtüsü gibi tasarımlarla kullanım alanını giyimden ziyade daha çok ev dekorasyonuna çevirdi. Bu hâliyle peştemalin köylerden kente, yaylalardan evimize uzun bir yolculuk geçirdiğini gözlemleyebiliriz. 
  
               
                  

 

 Peştemalin bizim tarafımızdaki başlangıç hikâyesi ise Karadeniz'e has, özü sarı, siyah, kırmızı ve beyaz olan peştemalin üzerimizde taşıyabileceğimiz bir şeklini düşünmekle başladı. K’ai&Vrosi olarak yörede kısıtlı bir kullanım alanına sahip peştemali günlük hayata uyarlanabilir bir modelde kullanmanın yollarını aradık. Uzun süre kullanım ömrü olduğunu düşündüğümüz için de en iyi çantalarda kullanabileceğimizi fark edip işe koyulduk. Trabzon’da kara tezgahta peştemal dokuyan ilk günden bu yana birlikte çalıştığımız ailemiz, halk eğitim merkezlerinde sepet örme eğitimi almış kadınlar ve bu iki öğeyi deriyle buluşturacak deri ustalarıyla bu yolculuğa başladık. Şu an hem kadınların ev ekonomisine katkıda bulunmalarının hem de Karadeniz’in kültürel bir değerini yaşatmasının sebebi sizlersiniz.

Resmi olarak 2018’de kurulmuş olsak da temelleri 2011 yılına dayanan K’ai&Vrosi, oluşum sürecinde müşterilerine kaliteli ve değerlerini yansıtan bir çanta sunmak için çok çalıştı. Şu ana kadar yurt içinde olduğu kadar yurt dışı siparişleriyle dört bir yana yayılmaya devam ediyor. El dokuması Karadeniz peştemalini günümüz ruhuna yansıtarak müşterilerimizin uzun süre elinde, sırtında, omzunda taşıyabileceği çantalar tasarladığımız için çok mutluyuz. K'ai&Vrosi'den alışveriş yaparak zanaatkârların ve kadınların yanında olan, kültürel değerlerimizi yaşatan tüm müşterilerimize Lazca dilinde teşekkür etmek isteriz: Piri Toiya!

Mektubumuzu bitirirken Suadiye'deki ofisimizde severek dinlediğimiz şarkı listemizi sizlerin beğenisine sunmak isteriz. Bu topraklarda farklı yerlerde aynı duygularda buluşmak, aynı coşkuyu tatmak, birbirimizi anlayabilmek ve anlaşılabilmek için şarkılarda, türkülerde buluşsak nasıl olur?

Sevgilerimizle,
K'ai&Vrosi

 

Not: Fotoğraflar H. Nurgül Begiç'e aittir.


Yorum Yaz