Karadeniz'e Bir Keşif Yolculuğu:
Bu toprakların bizi yetiştirdiği
yerde buluşalım.

Karadeniz Türküleri

Karadeniz Türküleri köşesinin ilk konuğu kendilerini Karadeniz'in içinden gelenler ve içinden Karadeniz gelenler olarak tanımlayan etnik rock grubu Marsis. Grup, Karadeniz'in kemençesi ve ezgilerini, rock türü ile bir araya getirerek sadece enstrümanları değil aynı zamanda bu iki türün dinleyenlerini de bir araya getiriyor. Böylece Karadeniz'in içinden gelenler ve içinden Karadeniz gelenler'in ortak noktası oluyor adını Kaçkar Dağları'nın yedinci büyük zirvesi Marsis Dağları'ndan alan grup.

Marsis'i dinliyorsanız ya da bizimle yeni keşfettiyseniz daha dinlenecek birçok ezgi, parça ve sanatçı K'ai&Vrosi çalma listesinde sizi bekliyor. Her pazar yeni şarkılar eklediğimiz çalma listesine buradan ulaşabilirsiniz.
🌞

Karadeniz Dokumacılığı

Rize bezi olarak bilinen feretiko, kenevir ya da kendir ipliğinden dokunan bir kumaştır. Teri hızla emdiği ve yazları serin, kışları sıcak tuttuğu için atlet, gömlek, havlu vb. günlük hayat kullanımı yoğun bir kumaş olarak eskiden çocuk yaşlı herkesin dolabında yer alıyordu. Dokumacılık, seri üretim ve makineleşmeye esir olsa da  feretiko, Rize’deki halk eğitim merkezleri ve nesilden nesile aktarımla günümüzde hâlâ dokunmaya devam ediliyor. Bunun en güzel lokal örneklerinden biri de bizim de çok sevdiğimiz Moyy Atölye. Ayvalık'ta yeni açtıkları dükkanda bizim bazı ürünlerimizi bu bayram itibarıyla bulabileceğinizi de buradan paylaşmış olalım.

Karadeniz Arşivi

Salt Arşiv'den aldığımız M. Erem Çalıkoğlu tarafından çekilen Karadeniz'de bir yamaç evi

Salt Arşiv'den aldığımız M. Erem Çalıkoğlu tarafından çekilen
Karadeniz'de bir yamaç evi

🌈 Bültene ayırdığınız zaman için teşekkür ederiz. Önerilerinizi, duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak için bize info@kaivrosi.com mail adresimiz ya da kaivrosi Instagram adresimizden ulaşabilirsiniz.  Şimdiden sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı ve mutlu bir bayram dileriz. 

Sevgiler,
K'ai&Vrosi

Yorum Yaz